POSTOPEK ZA BEATIFIKACIJO IN KANONIZACIJO
BOŽJEGA SLUŽABNIKA JANEZA FRANČIŠKA GNIDOVCA CM

VSEM VSE
Devetdnevnica k častitljivemu Božjemu služabniku Janezu Frančišku Gnidovcu

Le kje bi bolje molili devetdnevnico kot pred najboljšim prijateljem Janeza Gnidovca: pred tabernakljem. V tihi zbranosti in zaupnem pogledu v Evharističnega Gospoda. Tako, kot je to delal Janez Gnidovec.

Vzemi si dovolj časa. Prisluhni, kaj Ti Gospod govori. Nato mu zaupaj prošnje in zahvale.

Trudi se, da bi po zgledu Janeza Gnidovca skušal biti vsem vse. Morda se ti zdi ta naloga neuresničljiva. Ne boj se, Bog išče male in ponižne.

V molitvi se združi z vsemi, ki zaupajo v priprošnjo častitljivega Božjega služabnika. Po molitvi ne pozabi, da se molitev preliva v dobra dela. Po zgledu Janeza Gnidovca stori dobro delo bližnjim; posebno tistim ki si jih do sedaj spregledal.


Devetdnevnica:

Znamenje križa. Nato vsak dan razmišljaj o zgledu, ki nam ga je podaril Janez Gnidovec:

1. dan – Zgled preprostosti in ponižnosti

Prosi za milost, da bi živel po vzoru častitljivega Božjega služabnika.

2. dan – Mož molitve

Prosi za milost, da bi molitev postala temelj življenja.

3. dan – Častilec Evharistije

Prosi za milost, da bi obisk Jezusa v Evharistiji postal del vsakdanjika.

4. dan – Junak krščanske ljubezni

Prosi za moč solidarnosti in dobrodelnosti.

5. dan – Oče oddaljenih in ubogih

Prosi za čuteče srce, ki živi z ubogimi in zanje.

6. dan – Neutrudni misijonar

Prosi za pogum, da bi ljudem srčno oznanjeval odrešenje.

7. dan – Apostol edinosti

Prosi za milost, da bi postal priča edinosti, v svetu in Cerkvi.

8. dan – Pričevalec potrpežljivosti

Prosi za milost vdanega prenašanja križev in težav, z zaupanjem v Božjo pomoč.

9. dan – Vzornik svetosti

Prosi za blagoslov, da boš zahrepenel po svetosti.


Duhovni voditelj matere Terezije, jezuit Celeste Van Exem, je dejal o njej: »Pomen vsega njenega življenja je bila ena oseba: Jezus!« Resnično, za mater Terezijo je bil Jezus vse.

Mati Terezija sama je zaupala, kdo ji je svetoval, naj bo Jezus njeno vse. Takole je zapisala v pričevanju o svojem škofu Janezu Frančišku Gnidovcu:

Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Bil je pravi duhovnik po Jezusovem Srcu; blagega in ponižnega srca. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, obhajal me je, me blagoslovil in rekel: »V misijone greste. Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju«. Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.

Molitev (napisal blaženi John Henry Newman):

Dragi Jezus! Pomagaj mi razširiti tvoj prijeten vonj povsod, kamor koli grem. Preplavi mojo dušo s svojim Duhom in življenjem. Povsem prepoji in prevzemi vse moje bitje, da bo moje življenje izžarevalo tvoje življenje. Sij skozme in bodi tako v meni, da bo vsaka duša, s katero bom prišel v stik, čutila tvojo navzočnost v moji duši.

Dovoli jim, da pogledajo navzgor in naj en vidijo več mene, ampak le tebe. Bodi z menoj in tedaj bom začel sijati, kakor siješ ti. Naj sijem tako, da bom luč drugim.

Vse svetloba, o Jezus, bodi tvoja: prav nič naj je ne bo moje. Ti sam boš prek mene sijal drugim. Zato mi dovoli, da te slavim tako, kakor ti najbolj ugaja, tako da bom sijal na tiste, ki so z menoj. Dovoli, da te oznanjam brez govorjenja, ne z besedami, ampak z zgledom. Z neustavljivo močjo, z dobrohotnim vplivom tega, kar delam; iz očitne polnosti ljubezni, ki jo moje srce goji do tebe.
Amen.

Priprošnji Janeza Frančiška Gnidovca zaupaj tisto, kar nosiš v svojem srcu.

Molitev za beatifikacijo:

Gospod Bog, tvoj služabnik Janez Frančišek Gnidovec se je iz ljubezni so tebe nesebično žrtvoval za uboge. Poveličaj ga s čudeži, da mu bo Cerkev dodelila čast oltarja, nam pa bo močneje zasvetil njegov zgled. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Oče naš. Zdrava Marija.

Znamenje križa.